Leden van de handbalverenigingen hebben het recht om veilig, sportief en met plezier te sporten, te spelen en te ontspannen. Dat betekent dat ieder elkaar met respect behandelt en er alles aan doet om ongewenst gedrag te voorkomen. Dat geldt voor de verenigingen, de individuele supporters, toeschouwers en natuurlijk ook de spelers (medespelers en tegenstanders). Handbal is een fantastische sport. Met zijn allen dragen we de verantwoordelijkheid om dit zo te houden. Deze uitgangspunten bieden een basis voor het bereiken van ons doel: Een effectieve constructieve samenwerking in een veilige en gezonde sportomgeving voor jong en oud, gedragen door het bestuur van de handbalverenigingen.
BASISREGELS
- We respecteren de regels van de sport;
- Wij hebben respect voor elkaar en discrimineren niemand omwille van herkomst,
seksuele geaardheid, geloof, geslacht en beperkingen; - We complimenteren elkaar op positief gedrag maar spreken elkaar ook aan op
negatief gedrag. Zowel binnen als buiten de lijnen. Laten we elkaars voorbeeld zijn!; - We hebben respect voor de waarden en normen van de sport;
- We gebruiken geen geweld bij de sport (fysiek, mentaal en verbaal);
- We zijn goede winnaars en verliezers, zonder de tegenstander en/of scheidsrechter
te kleineren; - We hebben respect voor het werk van de vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar voor de
vereniging; - We gaan zorgvuldig om met de sportomgeving, de materialen die we mogen
gebruiken en de eigendommen van anderen; - We staan samen voor fairplay!
RESPECT VOOR DE SCHEIDSRECHTER
Veel verenigingen kampen met een ernstig tekort aan (Bonds)scheidsrechters. We stoppen
energie in het werven en opleiden van scheidsrechters, maar als scheidsrechters te maken
krijgen met vervelende incidenten, dan stoppen ze. Willen we scheidsrechters behouden
dan zullen we iets anders moeten doen! De meeste mensen erkennen dat een scheidsrechter een moeilijke (en vaak een ondankbare) taak heeft. Maar ironisch genoeg staan veel ouders, coaches en spelers in de sport erop deze baan nog moeilijker te maken door de scheidsrechter te bekritiseren of
belachelijk te maken. Maar (jeugd) scheidsrechters zijn ook vrijwilligers die proberen plezier
te beleven en hun best doen om een wedstrijd in goede banen te leiden.
Terwijl toeschouwers meeleven met een sporter die een fout maakt, is de kans groot dat
scheidsrechters (die soms niet veel ouder zijn dan de sporters) en vaak snel moeten beslissen, worden uitgescholden en vernederd. Zij zullen er, net als die eerder genoemde sporter, ook wel eens naast zitten. Het gemak waarmee deze opmerkingen worden gemaakt, maakt het nog belangrijker het bewustzijn te vergroten over hoe we hiermee om moeten gaan. Het respect voor scheidsrechters is een belangrijke waarde die we specifiek onder de aandacht moeten brengen bij speelsters/spelers, coaches, ouders en toeschouwers. De veiligheid tijdens het fluiten van wedstrijden moet hierbij gegarandeerd zijn. Scheidsrechters staan er tijdens wedstrijden nog te vaak alleen voor. Niet alleen de scheidsrechter, maar ook speelster/spelers, coaches en verenigingen zijn verantwoordelijk om de wedstrijd tot een goed einde te brengen.
- We hebben respect en begrip voor de (jeugd) scheidsrechter;
- Begroet de scheidsrechters voorafgaand aan de wedstrijd;
- Ga op het veld geen discussie met de scheidsrechters aan, accepteer zijn
beslissing; - De coaches richten zich op het begeleiden van zijn of haar team;
- Ouders en toeschouwers richten zich op het aanmoedigen van de teams;
- Bedank de scheidsrechter altijd na afloop van de wedstrijd;
- Discussies na afloop over eerder genomen beslissingen zijn zinloos;
- Neem de scheidsrechter in bescherming, sta achter de scheidsrechters
- Bij overtredingen spreken we elkaar erop aan. Ernstige overtredingen worden gemeld aan het bestuur, eventueel neemt het bestuur vervolgens contact op met eigen leden/toeschouwers of met het bestuur van de tegenpartij.
ROL EN VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN HET BESTUUR VAN DE VERENIGING
- Het bestuur zorgt ervoor dat alle leden, vrijwilligers en ouders van de vereniging de uitgangspunten kennen;
- Het bestuur zorgt dat er aandacht blijft voor de uitgangspunten. Ze houdt de naleving van de uitgangspunten in de gaten. De vereniging neemt passende maatregelen bij een overtreding;
- Het bestuur moet verantwoording kunnen geven over de stand van zaken van de genoemde uitgangspunten, gedragsregels en afspraken. Zo waarborgen en garanderen we veilig en sportief handballen in Twente.
- De samenwerking is een vast agendapunt in het clusteroverleg zo dragen zij zorg voor evaluatie en doorontwikkeling van de samenwerking.
VERTROUWENSPERSOON
Als de sociale veiligheid in het gedrang komt en melding naar coach, trainer of één van de handbalcommissie- of algemeen bestuursleden niet mogelijk is, kan contact worden opgenomen met de vertrouwenspersoon. ZVBB’21 heeft hiervoor bij RKSV Bornerbroek en Zenderen Vooruit een vertrouwenspersoon. De gegevens hiervan kunnen via de website van de club worden gezocht of via onderstaande link:
- RKSV Bornerbroek: https://www.rksvbornerbroek.nl/vertrouwenspersoon
- Zenderen Vooruit: https://zenderenvooruit.nl/algemeen/gedragzo/preventiebeleid/